вторник, 28 февруари 2012 г.

Спагети по милански

Продукти:
400 г спагети, 250 г шунка, 4 глави 
кромид лук, 300 г гъби, 100 мл телешки 
бульон, 150 г масло, 50 г доматено пюре,
200 г сирене, 1 връзка магданоз, 3 ч.л. сол,
черен пипер.

Приготвяне:  Нарежете шунката на ивички и я запържете в маслото. Добавете ситно нарязания лук, гъбите- на филийки и пържете  до омекване на гъбите. Добавете леко разреденото с вода доматено пюре, черен пипер, долейте бульона и оставете сместа да кипне. През това време сварете спагетите в подсолена вода. Извадете ги и ги отцедете.  Залейте ги със сместа, поръсете със сирене и  нарязан  магданоз.
 

Задушени макарони с гъби

Продукти:
400 г макарони, 2 с.л. олио, 300 г гъби,
1/4 пакетче краве масло, 2 глави лук, 
1 връзка магданоз, 1 к.л. босилек,
черен пипер, сол.


Приготвяне:  Сварете макароните във вряща подсолена вода и ги изцедете. Загрейте олиото с маслото и запържете нарязаните гъби. Добавете нарязания лук, а когато омекне, сипете макароните. сложете сол, черен пипер, босилек, похлупете и задушавайте няколко минути. Сервирайте ги поръсени със ситно нарязан магданоз.

Макарони с кашкавал и бешемел

Продукти:
400 г сварени макарони, 3 яйца,
1 ч.ч. прясно мляко, 100 г сирене, 
100 г кашкавал, черен пипер.

 За бешемела - 125 г масло, 2 с.л. 
брашно, 500 мл прясно мляко,
2 жълтъка, 2-3 щипки индийско орехче.

Приготвяне:  Сипете макароните в намаслена тава. Отгоре наръсете сиренето, настъргания кашкавал и черен пипер. Сипете разбитите с млякото яйца и разбъркайте. Бешамелът - запържете брашното в загрятото масло и налейте малко по малко прясно мляко, като бъркате. Свалете от огъня, добавете жълтъците и индийско орехче. Изсипете бешамела върху макароните и печете в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.

Макарони с яйца и сирене

Продукти:
1 пакет макарони - цилиндърчета, спирали,
мидички, 200 г сирене, 300 мл прясно мляко,
3 яйца, 1/2 пакетче краве масло.

Приготвяне:  Сипете макароните във вряща подсолена вода, сварете ги и ги отцедете. Прехвърлете ги в тава с добре намаслено дъно и стени. Наръсете натрошеното сирене върху тях и бъркайте добре. Разбийте яйцата до пяна, добавете прясното мляко и излейте сместа върху макароните. Най-отгоре разпределете парченца масло. Печете в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. 

неделя, 26 февруари 2012 г.

Картофена крем супа

Продукти:
4 картофа, 2 моркова, 1 глава лук,
1 ч.ч. прясно мляко, 1/4 пакетче краве масло,
1 връзка магданоз, 1 к.л. настъргано индийско 
орехче, черен пипер, сол.


Приготвяне:   Обелете картофите, морковите и лука, измийте ги и ги залейте с 1.5 л вода. Похлупете и варете на умерен огън до пълното им омекване. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги пасирайте. Добавете сол, индийското орехче, щипка черен пипер, прясно мляко и маслото и бъркайте до хомогенност. Изсипете тази смес във водата, разбъркайте и оставете супата да клокне на умерен огън. Сервирайте  със ситно нарязан магданоз.

сряда, 22 февруари 2012 г.

Кокосови кексчета

Продукти:
      За тестото - 6 яйца, 300 г захар,
75 г нишесте, 300 г брашно, 350 г краве масло,
1 бакпулвер, 1 ванилова захар. 
     За глазурата - 500 мл прясно мляко, 200 г захар,
200 г натурален шоколад, 100 г кокосови стружки.

Приготвяне:  Разбийте яйцата със захарта, ванилията, нишестето и бакпулвера. Добавете разтопеното краве масло и брашното. Бъркайте до еднородност. Изсипете тестото в тавичка или форма с размери ок.20x30 см и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Оставете блата да изстине и го нарежете на квадрати, ромбове или триъгълници. 
  Глазурата - смесете продуктите, без кокосовите стружки и ги загрейте на водна баня до получаването на  еднородна блестяща маса.
 Сипете кокосовите стружки в плоска чиния. Вземайте по парче от нарязания сладкиш, бързо го топвайте от всички страни в глазурата и го овалвайте в кокосови стружки.
 Наредете готовите сладкиши в поднос и ги сложете в хладилника за 2 - 3 часа.
 

Ореховки

Продукти:
1 ч.ч. орехи, 2/3 ч.ч. захар, 1 яйце.

Приготвяне:  Смелете с миксера орехите, заедно със захарта. Добавете яйцата и бийте, докато сместа се сгъсти. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и я намазнете. Гребвайте с лъжица  от полученото тесто и сипвайте купчинки върху хартията, на разстояние една от друга. След като ореховките изстинат, освободете ги от хартията. Може  да ги слепите 2x2 с мармалад или охладен течен шоколад.

Торта с рула

Продукти:
2 готови рула с плодов пълнеж.
    За крема - 500 г извара, 150 мл течна
сладка сметана, 70 г захар, 8 листчета 
желатин, 2 с.л. какао.

Приготвяне:  Разбийте изварата с миксер до гладкост, добавете захарта и пак разбийте. Добре охладената сметана разбийте до твърд сняг. Разтворете желатина в 4- 5 с.л. студена вода или мляко и щом  започне да набухва, сложете го в микровълнова фурна или на водна баня на огъня, до пълното му разтваряне. Оставете го малко да се охлади и го смесете с изварата. Добавете сметаната. Отделете половината от крема и го смесете с какаото. Застелете с хартия за печене или фолио полусферична купа. Нарежете рулата на парчета с дебелина 1 - 1,5 см и ги наредете плътно  по дъното и стените на купата. Излейте вътре първо белия крем, а върху него - какаовия. Сложете тортата в хладилника за 1 нощ. После обърнете внимателно купата върху тортена чиния, освободете тортата от хартията. Украсете  с разбита сметана и коктейлни плодове.

Реване

Продукти: 
   За тестото  -  4 яйца, 6 с.л. захар, 
7 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия.
   За сиропа  -  2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок,
2 ванилии.
   За поръсване  -  смлени орехи или кокосови стърготини.

Приготвяне:  Разбийте яйцата със захарта до побеляване и получаване на пухкав крем. Пресейте брашното с бакпулвера и лека полека го наръсете към яйцата, като бъркате до поемането му. Добавете ванилията и изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка  или форма за печене. 
  Сиропът -  кипнете водата със захарта на огъня до пълното й разтваряне, отнемете и добавете лимоновия сок и ванилията. Залейте реването с горещия сироп и го покрийте с кърпа да се задуши. Поръсете го с смлени орехи или кокосови стърготини.

Поръсен ябълков сладкиш

Продукти:
2 яйца, 250 г захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 
1 ч.л. сода, 2/3 ч.ч. олио, 2.5 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер, 1 ванилия.

За поръсване -  5-6 ябълки, 4 с.л. захар, 
2 ч.л. канела на прах, 1 ч.ч. орехови ядки,
пудра захар.

Приготвяне:  Разбийте яйцата със захарта до пяна, добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата, олиото и пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Бъркайте до хомогенност и изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно форма с диаметър ок.30 см или в правоъгълна тавичка. За поръсване - настържете ябълките на едро ренде и ги смесете със захарта и канелата. Объркайте и ги изцедете леко. Разпределете ги върху тестото. Отгоре поръсете с едро счукани орехови ядки. Печете 5- 7 минути в загрята на 250 градуса фурна, а после превключете на 190 градуса и печете още 30- 35 минути. Готовността на сладкиша проверете с клечка. Оставете сладкиша да изстине, наръсете го с пудра захар, нарежете го на ромбове или квадрати. 

събота, 18 февруари 2012 г.

Спанак с ориз

Продукти:
мазнина, спанак, ориз, лук, салца, 
червен пипер, яйца, кисело мляко.

Приготвяне: В горещата мазнина запържваме  ситно нарязания лук. Слагаме  ориза,  салцата и отделно попарения спанак. Заливаме с гореща вода. Слагаме солта и печем 10 минути. 5 минути преди да извадим продукта от фурната, заливаме с разбити яйца и кисело мляко. При сервиране 1 -2 лъж. кисело мляко по желание.

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Постна мусака с картофи

Продукти
картофи, моркови, зелен пипер, домати, 
салца, червен пипер, ориз, сирене, брашно, 
зелен боб или патладжан, яйца, прясно мляко,
сол, олио, лук, черен пипер и магданоз.

Приготвяне: В горещата мазнина запържваме лука. Слагаме салцата, картофите и патладжана (нарязани на дребни кубчета). Слагаме ориза и задушаваме с малко топла вода. След омекването на картофите,патладжана и ориза снемаме от огъня. Прибавяме настъргано сирене, малко сол, счукан черен пипер, ситно нарязаните домати и магданоз. Разбъркваме леко, заглаждаме добре. Може да наредим един - два реда тиквички или патладжан. Заливаме с пастата. Печем до зачервяване. 

Паста:  Изпържваме брашното в малко мазнина. Заливаме го с горещо мляко и бъркаме до получаване на гъста каша. Снемаме от огъня, изстива леко, прибавяме  разбърканите яйца, малко сол и разбъркваме добре. Заливаме мусаката.
 
Забележка - по същия начин се приготвя мусака със спанак, прас и др.
 

Ориз с домати

Продукти:
ориз, домати, черен пипер,  червен пипер, 
лук, моркови, целина, салца, магданоз, олио, сол.

Приготвяне: Ситно нарязаните лук, моркови и целина запържваме в гореща мазнина. Прибавяме ориза. Изпържваме леко. Прибавяме салцата и червения пипер. Заливаме с гореща вода . Слагаме доматите, солта и счукан черен пипер. Печем около 20 -30 минути и снемаме от огъня. Поръсваме с магданоз.

Картофи яхния

Продукти:
картофи, лютеница (салца), червен пипер,
моркови, целина, зелен пипер, домати, 
магданоз, гьозум, лук, олио, сол.

Приготвяне: Ситно нарязания лук, моркови и целина запържваме в горещата мазнина. Слагаме лютеницата и червения пипер.   Нарязаните картофи се изпържват. Заливаме с гореща вода. Слагаме солта, ситно нарязаните зелен пипер и домати, стрит гьозум. 
Печем около 20 -30 минути на котлон или на фурна. Снемаме от огъня, поръсваме с магданоз. 

Боб яхния

Продукти
стар фасул, моркови, домати, гьозум,
чубрица, магданоз, лютеница (салца),
червен пипер, лук, брашно, олио, сол.

Приготвяне: Почистеният боб се слага да се вари в студена вода. Щом заври се обира пяната. Слага се ситно нарязаният лук, моркови, една -две лъжици олио, домати, лютеница -1 лъжица. Ври до омекване. Слагаме солта, ситно нарязаните чубрица, гьозум .

Запръжката се приготвя по следния начин:  Към горящата мазнина  прибавяме ситно нарязания лук. Пържим до получаване на златист цвят. Слагаме малко лютеница, брашно 1 -2 супени лъжици. Пържим 5 -10 минути. Снемаме от огъня запръжката. Слагаме червения пипер и запържваме боба.
 Магданоза се поръсва най -накрая след като свалим боба от огъня.

сряда, 15 февруари 2012 г.

Руска салата

Продукти:
кисели краставички, майонеза, яйца, грах, моркови, 
салам, магданоз, картофи, лимонена киселина,
жълтъци, сол, олио.

Приготвяне: Сварените яйца, моркови и картофи нарязваме на ситно (малки кубчета). Слагаме ситно нарязаните кисели краставички, салам, магданоз,грах. Прибавяме майонезата, солта и киселината. Разбъркваме с дървена лъжица. Опитваме на вкус и сервираме.

Забележка - майонезата  се приготвя по следния начин: Слагаме жълтъците в подсушен съд, слагаме щипка сол, наливаме тънка струйка олио и бъркаме леко, непрекъснато до получаване на гъста смес. Като от време на време слагаме по няколко капки студена вода, слагаме киселината и разбъркваме.  

Салата мешена (шопска)

Продукти:
домати, зелен пипер, краставици,
лук, магданоз, сол, оцет и олио.

Приготвяне: Нарязаните на тънки филийки лук стриваме с малко сол. Прибавяме на филии домати, зелен пипер (ситно нарязан), магданоз, сол, оцет и олио. Разбъркваме добре и сервираме. 

Забележка - по желание върху салатата можем да настържем малко сирене.

Салата от варени картофи

Продукти:
картофи, лук, зелен пипер, 
магданоз, черен пипер,
олио, оцет, сол.

Приготвяне: Сварените и обелени картофи нарязваме на полуфилийки. Прибавяме сол, лук, ситно нарязан магданоз, счукан черен пипер, оцет, олио. Разбъркваме добре. Опитваме на вкус и сервираме.

Забележка - по същия начин се приготвя салата от сварен стар фасул.

Салата от прясно зеле

Продукти:
зеле, моркови, зелен пипер, 
листа от целина, сол, оцет,
олио, домати.

Приготвяне: Към ситно нарязаното зеле прибавяме настърганите  моркови, ситно нарязан зелен пипер, листа от целина, сол, оцет, олио и ситно нарязаните домати. Разбъркваме добре. Опитваме на вкус и сервираме.

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Омлет с извара

Продукти (за 4 порции):
8 яйца
250 г извара
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
50 мл олио 
4 домата
1 глава червен лук

Приготвяне: Яйцата се измиват много добре с гореща вода. Чукват се едно по едно първо над порцеланова купичка, след това се слагат в дълбока купа.
Разбиват се с бъркалка. В тиган се налива 50 мл зеленчуково олио и съдът се поставя на включен котлон. Изварата се добавя към яйцата. Разбърква се добре. Сместа се слага за пържене в тигана. Когато стегне добре, омлетът е готов.

Картофени кюфтета с коприва

Продукти:
1 шепа връхчета от коприва
1 стрък зелен лук
2 с.л. зехтин 
сол на вкус 
зелени подправки на вкус
150 г картофено пюре
1 с.л. брашно
6-8 с.л. галета

Приготвяне: Измитите нарязани връхчета от коприва и лукът се задушава в зехтина до омекване.
Подправят се на  вкус и се смесват с картофеното пюре и брашното.
С мокри ръце се оформят плоски кюфтенца и се овалват в галетата. Картофените кюфтета с коприва се пържат до златисто в загрят зехтин.

неделя, 12 февруари 2012 г.

Пълнени дюли

Продукти:
4 големи дюли
1/2 к.ч. стафиди
1/2 к.ч. мед
1/2 к.ч. орехи, натрошени

Приготвяне: Измийте и нарежете на две дюлите, не напречно, а по-средата. Издълбайте парчетата и махнете семките.Сложете ги във фолио. Сложете по 2 лъжички мед, стафиди и орехи, колкото се поберат. Завийте ги хубаво във фолиото.
Печете в загрята фурна около 15 мин. 
Когато са готови, ги оставете малко да си починат, преди да ги сервирате.  

Домашна торта с дюли

Продукти
        За тестото:

250 г масло
250 г пудра захар
1 жълтък
2-3 капки есенция ром
250 г брашно
       За заливката: 
700 г дюли
700 г захар
1 дюля за декорация


Приготвяне: Маслото и захарта се разбиват добре. Към тях се прибавят жълтъкът, есенцията и брашното. Разточва се дебела кора, която се разполага по дъното и стените на форма за торта, намазана с масло, и се изпича в умерена фурна до златисто. Дюлите се нарязват и сваряват. Прецеждат се и се пасират до получаването на гладко пюре, което се разстила върху изпечения блат.
Към останалата от варените дюли вода се прибавя 700 г захар и се кипва. В сиропа се пускат парченца от тънко нарязаната дюля за декорация. Като се изстуди, но преди да се желира, сиропът се изсипва върху пюрето, като най-отгоре тортата се декорира с дюлевите резенчета. 

Торта с бишкоти

Продукти
5 пакетчета бишкоти ( 60 броя ) 
3 яйца
200 г захар
5 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
2 пакетчета масло
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар


За крема:
6 белтъка
2 ч.ч. захар


Приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта, отделно се сваряват какаото, захарта, водата и се оставят да изстинат. Разбива се маслото на крем и към него се прибавят яйцата, и отново се разбива на гладък крем. Варим прясното мляко с 1 ч.ч. захар и се оставя леко да се охлади. Потапяме всяка бишкота и мажем с крем. Първата бишкота се свива на две и се слага права в средата. Другата се маже с крем и се слепя до първата, като вита баница. Прави се на три етажа. Приготвяме крема, като разбиваме добре белтъците с 1 ч.ч. захар. Останалата захар я карамелизираме и още гореща прибавяме към белтъците.
С шприц украсяваме тортата, като по желание може да боядисате крема.

Плодова торта

Продукти:
6 яйца
180 г брашно
180 г захар
2 ч.л. бакпулвер
прясно мляко за сиропиране на платките

За глазурата:
1 кофичка заквасена сметана (400 г )
100-150 г пудра захар

Приготвяне: Белтъците се отделят от жълтъците, разбиват се с половината захар на пяна; разбиват се жълтъците с останалата захар. Разбитите жълтъци се прибавят към белтъците, слага се бакпулвера в брашното и след това се прибавя малко по малко към сместа, бърка се внимателно, за да не излезе въздухът, бърка се малко, дори да има малко бучки не е проблем. Слагам във формата за торта вестник или хартия за печене, намазва се леко с олио, за да се отлепи по-лесно хартията. Сметаната се разбива с пудра захар. С нея покриваме тортата и заглаждаме, и отгоре редим различни плодове.

петък, 10 февруари 2012 г.

Пилаф с телешко

Продукти (за 4 порции):
3 с.л. олио
2 глави лук
450г телешко месо
1 ч.л. кимион
225 г моркови
75 г стафиди
75 г орехи, печени
1 кубче пилешки бульон
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 л гореща вода

Приготвяне: Залейте ориза с вода и го оставете под капак за 1 час. През това време нарежете на ситно лука, месото и морковите. Загрейте олиото и запържете лука за 10 минути до златисто, прибавете месото и гответе още 10 минути.
Подправете с кимион, добавете морковите и задушете за 5 минути. Подправете на вкус, разбъркайте добре и отстранете от огъня. Изцедете ориза, добавете стафидите към него, залейте с гореща вода, прибавете бульона, прибавете сместа с месото и оставете да се задушат за около 30 минути.

Броколи с гъби

Продукти:
250 г броколи
1 скилидка счукан чесън
2 с.л. олио
4 гъби, нарязани на филийки


Приготвяне: Олиото се загрява в тиган и се прибавя чесънът и гъбите. Запържва се 2 минути, докато зеленчуците омекнат. След това се вадят от тигана.
Прибавят се броколите в тигана, пържат се, докато омекнат, но трябва да са хрупкави и яркозелени.
Гъбите се връщат в тигана, за да се затоплят, и се сервират топли или с ориз, или със спагети.

Спаначена каша

Продукти:
500 г спанак
300 г соево сирене
1 глава лук
4-5 скилитки чесън
200 л вода
2 с.л. брашно
5-6 ц.л. олио


Приготвяне: Попарва се спанакът във врящата вода. 
В сгорещеното олио се изпържва лука до златисто, добавя се брашното също до златисто.
Изсипва се запарения спанак, като се бърка постоянно се добавя сиренето и чесънът. След 10 минути е готово за консумация.

Кускус със зеленчуци

Продукти:
150 г кускус
1 с.л. олио
2 моркова
1 тиквичка
1 стрък праз
2 парчета тиква


Приготвяне: В съд с дупчици на дъното се слага кускусът и се вари на водна баня 10 минути. Периодично се разбърква и напръсква с вода и олио.
Във водата на втория съд се варят едро нарязаните зеленчуци, като се добавят шафранът, куркумата, солта и пиперите. Чинията за поднасяне за основа се разстила кускусът, а отгоре се разполагат сварените зеленчуци.
Кускусът със зеленчуци и шафран се поднася веднага.

Пълнени чушки

Продукти:
 8 чушки
 2 домата 
 1 срък праз лук
 1 к.ч. ориз
 2 с.л. зехтин
 сол на вкус
 черен пипер на вкус        


Приготвяне: Задушете нарязания лук със зехтина, добавете ориза и запържете 2-3 минути. Прибавете вода и половината домати, обелени и нарязани на ситно.
Оставете да къкри 10 минути, докато оризът почти поеме водата. Добавете каймата, солта и пипера.
Оставете на котлона още 7-8 минути, като разбърквате често.
Почистете чушките и напълнете с получената смес, като поставите върху всяка резенче домат.
Поставете чушките в тавичка, залейте с малко вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути.    

Бананови мъфини

Продукти:
 310 г брашно
 300 г пюре от банан 
 2 ч.л. бакпулвер
 1/4 ч.л. сол
 2 големи яйца
 180 г кафява захар
 90 г разтопено масло
 125 мл прясно мляко


Приготвяне: Смесвате брашното с бакпулвера, содата и подправяте със сол. В отделен съд смесете захарта, яйцата и разбийте на сняг. Добавете млякото, маслото и разбъркайте до еднородна смес.
Прибавете брашното, разбъркайте, добавете част от банановото пюре и така всички продукти, докато се получи еднородна смес.
Разпределете получената смес във формите за мъфини и печете в предварително загрята до 190 градуса фурна за 30 минути.

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Крем супа от гъби

Продукти (4 порции)
2 глави лук
200 мл прясно мляко 
250 сушени гъби
250 г пресни бели гъби 
 2 с.л олио
30 г брашно
375 мл зеленчуков бульон 
 1 стрък свежа мащерка 
сол на вкус


Приготвяне: Почистете гъбите и лука и ги нарежете на ситно.Загрейте олиото и запържете лука за 2 минути и добавете гъбите.При постоянно бъркане ги оставете за 5-7 минути да се запържат.Извадете на страни половината от гъбите.Останалите в котлона поръсете с брашното и запържете за още 1 минута.Залейте с млякото и бульона,разбъркайте и оставете да кипнат на слаб огън,като не ги покривате.Пасирайте супата,подправете със сол,разбъркайте за минутка и разлейте в порционни чинии,като прибавите оставените на страна гъби и украсите с мащерката.

Доматена супа с печени чушки

Продукти (за 4-6 порции):
 2 жълти и 2 червени чушки
 4 с.л. зехтин 
 2 глави червен лук,нарязани на ситно
 2 скилидки чесън,пасирани
 1-2 кубчета зеленчуков бульон
 400 г домати от консерва 
 1 ч.л. захар 
 1 шепа магданоз,нарязан на едро
 600мл гореща вода


Приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса и запечете чушките,извадете ги в найлонов плик,оставете да се охладят и ги обелете,като ги нарежете на ситно.Загрейте зехтина и запържете лука за 10 минути,добавете чесъна,бульона и запържете за 3 минути.Добавете доматите заедно със соса,задушете,залейте с вода и оставете да се варят за 10-15 минути.Прибавете захар,подправете на вкус,добавете чушките,магданоза и сервирайте. 
                                              

Супа от праз и зелев сок

Продукти:
 2-3 стръка праз
 3-4 супени лъжици олио
 2 супени лъжици брашно
 зелев сок,джоджен.


Приготвяне: Ситно нарязания праз се задушава в мазнина и малко вода до омекване.Прибавя се размитото в 1 кафена чашка вода брашно.Сипва се зелев сок,толкова,че да бъде 1 педя над продуктите.Слага се джоджен на вкус.Супата се вари 10 минути и се сваля от огъня.
                    

вторник, 7 февруари 2012 г.

Пелмени с тиква

Продукти:
 200 г тиква
 500 г брашно
 2 яйца 
 200 г извара
 1 с.л. захар
 1 ч.л. ванилена захар
 50 г мед


Приготвяне: Почистете и нарежете тиквата на кубчета,като я сварите в малко вода на умерена температура за 10 минути.Изцедете и пасирайте на пюре,като оставите да се охлади.Смесете 1 яйце, брашното и солта.Добавете тиквата и замесете тесто.При необходимост може да добавите още брашно.За пълнежа смесете изварата, останалото яйце, 1 с.л. захар и ванилената захар, като разбъркате до еднородна смес. Разточете тестото и го нарежете на кръгчета. Във всяко кръгче сложете от плънката и затворете добре.Оваляйте готовите пелмени в брашно и ги сварете в подсолена вода.Извадете ги и залейте с мед преди сервиране.

Ябълков пай

Продукти: (за 4 порции)
                    1 ч.ч.брашно
                    1 ч.ч.захар
                    3 големи яйца
                    3 големи ябълки   


Приготвяне: Нарежете  и почистете ябълките.Наредете ги в предварително намаслена тава.Смесете яйцата,брашното,захарта и разбъркайте до еднородна смес.Залейте с нея ябълките и запечете в умерено загрята фурна до готовност.

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Икономичен кейк с дюли

Продукти
3 яйца  
1 ч.ч.захар
6 с.л.кисело мляко
5-6 с.л.олио        
2 дюли
1/2 ч.ч счукани орехи
1 бакпулвер
около 2ч.ч.брашно
какао по желание

 Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта,след което добавете киселото мляко,олиото,по малко от брашното,смесено с бакпулвера,орехите и обелените и настъргани на едро дюли.Изсипете получената смес в намазнена и набрашнена тавичка и изпечете сладкиша в умерено силна фурна. (Още топъл,го намажете с масло по желание и го наръсете с пудра захар)