понеделник, 9 април 2012 г.

Ризото с гъби

Продукти (за 4 порции) 
300 гр сушени гъби по избор, 1 с.л.
зехтин, 1 глава лук (нарязана на ситно),
2 скилидки чесън, 350 г ориз, 2 кубчета
зеленчуков бульон, 750 мл варена вода, 
120 мл сухо бяло вино, 50 г настърган 
пармезан или кашкавал.

Приготвяне:   Залейте гъбите с топла вода и ги оставете да престоят за 20 минути. През това време загрейте зехтина и запържете лука за 10 минути. Изцедете гъбите и ги нарежете на ситно.
Смесете гъбите с 1 л гореща вода, прибавете бульона и разбъркайте добре, добавете виното и оставете да престоят за около 5 минути. Сложете гъбите да се варят, прибавете чесъна, ориза, останалите продукти, сварете за минутка и сипете продуктите в тава. Запечете за 20 минути при 200 градуса фурна. Преди сервиране поръсете с пармезана. 

Гюзлеме

Продукти:
300мл вода (хладка), 1 ч.л. захар, 
1 с.л. сол, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет,
2/3 кубче мая, 350 г сирене, 
150 мл олио.

Приготвяне:   Всичко се смесва. Меси се немного твърдо тесто. Разделя се на топки ( с големината на топка за тенис). Оставя се да втаса, след което всяка топка се потапя в предварително затопленото олио и се разстила на кора с дебелина 0,5 см. Поръсва се със сирене и малко от олиото и се завива на руло, след което отново се прави на топка , която разстиламе на кора. Пече се върху сач или тефлонов тиган  от двете страни. Готовите гюзлеми намазваме с масло.   

Баница с кисело зеле

Продукти:
За корите: 500 г брашно, 2 с.л. олио,
1 с.л. оцет, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 200 мл
хладка вода.
За плънката: 1 средно голяма кисела 
зелка, 150 мл олио.

Приготвяне:   От горепосочените продукти за корите измесваме меко тесто (като слагаме само белтъка на яйцето, а жълтъка отделяме за намазване на готовата баница). Тестото оставяме да почине 15 минути. През това време нарязваме на ситно киселото зеле, слагаме го в дълбок съд, сипваме 150 мл олио и го пържим на тих огън  около 30 минути (докато зелето поомекне). Починалото тесто разделяме на 6 топки, които разточваме на тънки кори. Всяка кора поръсваме с вече приготвената плънка от кисело зеле и завиваме на руло. Нареждаме в намазнена тава. Така приготвената баница намазваме с разбит жълтък и печем около 40 минути на 180 градуса. Печем за 10 минути. Изваждаме и охлаждаме.

сряда, 4 април 2012 г.

Мармалад от киви

Продукти за 1 бурканче:
1 кг киви, 700 г захар, 1 с.л.
алкохол, загрят на 90 градуса.

Приготвяне:  Изчистваме кивитата и ги нарязваме на филийки. Слагаме ги в тенджера с 250 мл вода и ги оставяме да врят на среден огън. Разбъркваме, докато плодът се намачка. Слагаме в блендер и разбиваме кивитата. 
Към полученото пюре добавяме захарта. Оставяме да ври, докато мармаладът се сгъсти, и разбъркваме постоянно.
Сипваме готовия мармалад в буркан и го оставяме да изстине. Покриваме с оризова хартия, напоена с алкохола, и го затваряме. 

Лек мармалад от ягоди

Продукти за 1 бурканче:
200 г малки ягоди, 200 г ягодов сок, 
100 г захар, 1/2 с.л. лимонов сок.

Приготвяне:  Сипваме ягодовия сок в подходящ съд и добавяме захарта. Оставяме на среден огън и щом заври, прибавяме ягодите. 
Варим 10 мин на среден огън, махаме мармалада и доливаме лимоновия сок. 

Сладко от портокали

Продукти за 2 бурканчета:
10 портокала, 2 кг захар,
сок от 1 лимон.

Приготвяне:  Измиваме портокалите и настъргваме корите им, като внимаваме да не настържем бялата им част. Оставяме корите да врят  в 1 л вода на среден огън 10 мин, след което сменяме водата и държим още 10 мин.
Нарязваме половината портокали и ги изстискваме. Нарязваме ги на тънки филийки.
Към портокаловия сок прибавяме сварените портокалови кори и захарта. Врят на среден огън, докато захарта се разтопи.
Добавяме резените портокали, лимоновия сок и ги държим на тих огън, докато сладкото се сгъсти.

Сладко от смокини

Продукти за 3-4 бурканчета:
70 малки или 50 големи смокини, 
1 кг захар, 1 с.л. лимонов сок.

Приготвяне:  Слагаме смокините в тенджера с вода, оставяме да заври и сменяме водата. Повтаряме тази технология 7 пъти. Изваждаме ги от тенджерата и щом изстинат, ги набождаме с вилица и изстискваме.
В друга тенджера сипваме 500 мл вода и прибавяме захарта. Оставяме да ври 15 мин на тих огън, след което добавяме изстисканите смокини. Продължаваме да държим на котлона още 10 мин така, че смокините да поемат сиропа.
Сваляме сладкото от огъня и след 12 часа отново го оставяме да заври за 10 мин. Сипваме лимоновия сок и запечатваме в буркани.

Сладко от ягоди

Продукти за 2 бурканчета:
1 кг ягоди, 700 г захар, сок от 
1/2 лимон.

Приготвяне:  Измиваме ягодите и внимателно ги изсушаваме.
В тенджера слагаме ред ягоди и ред захар, докато продуктите свършат. Оставяме сиропът да ври на слаб огън, докато се сгъсти.
Малко преди да свалим  от котлона, прибавяме лимоновия сок.
Запечатваме готовото сладко от ягоди в буркани, които съхраняваме на хладно място.

Сладко от сливи

Продукти за 3 бурканчета:
2 кг сливи, 1 с.л. лимонов сок, захар. 

Приготвяне:  Измиваме сливите, изчистваме ги от костилките им, след което ги нарязваме.
Слагаме ги в тенджера с дебело дъно. Добавяме 1/2 ч.ч. вода и захар на вкус и разбъркваме.
Варим сладкото 30 мин на тих огън, или докато се сгъсти. Преди да го махнем от котлона, прибавяме лимоновия сок.
Готовото сладко от сливи запечатваме в буркани, които веднага обръщаме наопаки.

Сладко от круши

Продукти за 2 бурканчета:
1 кг круши, 1 лимон, 1 кг захар.

Приготвяне;  Изчистените круши нарязваме на парчета и слагаме във вода. Добавяме половината предварително изцеден сок от лимона, за да не почернеят крушите.
В тенджера сипваме 3 ч.ч. вода и я оставяме да заври на среден огън. Слагаме в нея крушите и след като врят 10 мин, прибавяме захарта.
Държим ги на огъня още 15 мин, или докато сладкото се сгъсти, след което доливаме останалия лимонов сок.
Запечатваме сладкото в буркани, докато е топло, и ги обръщаме наопаки.

Сладко от кайсии

Продукти за 2 бурканчета:
1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 с.л.
лимонов сок.

Приготвяне:   Измиваме кайсиите, след което махаме костилките им. 
Сипваме захарта в тенджера с 2 ч.ч. вода и оставяме да врят 10  мин. Добавяме кайсиите и продължаваме да варим 20 мин на тих огън, или докато сладкото се сгъсти. Прибавяме лимоновия сок. 

Сладко от рози

Продукти за 1 бурканче:
200 г червени рози, 200 г захар,
сок от 1/2 лимона.

Приготвяне:  Измиваме розите , след което ги подсушаваме с кухненска хартия и нарязваме на ситно. 
Сипваме лимоновия сок и захарта в тенджера и разбъркваме, докато захарта се разтопи.
Загряваме 60 мл вода, оставяме я да заври на среден огън и добавяме нарязаните рози. Намаляваме на тих огън и прибавяме сиропа от захар. Варим, докато сладкото се сгъсти.
Готовото сладко от рози запечатваме в буркан, който държим увит в кухненска хартия 36 часа.

Сладко от домати

Продукти за 2 бурканчета:
1 кг малки домати, 1 кг захар,
сок от 1 лимон.

Приготвяне;  Заливаме доматите с топла вода. Оставяме ги да престоят 5 мин, след което ги обелваме.
В подходящ съд подреждаме ред домати и ред захар, докато продуктите свършат. Прибираме в хладилника за 1 нощ.
Сипваме доматения сос в тенджера и я държим на тих огън 30 мин, докато се сгъсти. Сваляме сиропа от котлона и го изсипваме върху охладените домати.
След 24 часа сипваме сиропа в друга тенджера и отново го оставяме да ври 10 мин. Добавяме доматите и щом сладкото се сгъсти, прибавяме лимоновия сок. 

Сладко от праскови

Продукти  за 2 бурканчета:
500 г праскови, 300 г захар, 
1 с.л. лимонов сок.

Приготвяне:   Измиваме прасковите, след което ги обелваме и нарязваме на едри парчета.
В тенджерата подреждаме ред праскови и ред захар, докато продуктите свършат.
Доливаме 250 мл вода  и оставяме на среден огън, докато сладкото се сгъсти. Пет мин преди да махнем сладкото от котлона, прибавяме лимоновия сок.
Слагаме 1 к.л. от сместа в чиния. Обръщаме я настрани и ако сладкото не потече, значи е готово.

неделя, 1 април 2012 г.

Леща яхния

Продукти:
250 г леща, 2 глави лук, 2 домата,
1 пиперка, 2 моркова, 3-4 скилидки
чесън, чубрица, сол, олио, червен пипер, 
брашно.

Приготвяне:   Зеленчуците се нарязват и се задушават заедно с една глава лук в мазнина. След като омекнат, се заливат с вода и когато водата заври, се прибавят лещата и обелените скилидки чесън, и чубрицата. Оставя се да ври на слаб огън. Когато яхнията е готова, в отделен тиган се задушава 1 глава лук. Като омекне, се добавя лъжица брашно и лъжица червен пипер, разбърква се, за да не стане на бучки.
Към запръжката започва да се добавя по лъжица от готовото ястие и се бърка енергично. Когато тиганът се напълни, се изсипва в тенджерата с останалата леща и се слага да поври за няколко минути. 

Зелен фасул с картофи

Продукти:
1 кг бланширан зелен фасул, 3-4 картофа, 
50 мл олио, 1 глава лук, 3-4 скилидки
чесън, джоджен, 2 ч.л. доматено пюре,
червен пипер, смлян черен пипер, 
сол на вкус.

Приготвяне:    Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се задушават в олио с червен пипер. Добавят се обелените и нарязани картофи и леко се запържват. Сипва се водата, така че да покрие зеленчуците. Овкусява се с джоджен, сол и черен пипер. Вари се до готовност на картофите. Прибавят се доматеното пюре и бланшираният фасул. Зелениат фасул с картофи се вари 5-7 минути и се сваля от котлона. 

Боб с ориз

Продукти:
1 кг боб, 3-4 глави лук, 150 мл олио,
1 морков, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер,
2 домата, 2 чушки, 1 с.л чубрица, 1 с.л. 
джоджен, сол на вкус.

Приготвяне:   Бобът се сварява в подсолена вода, като предварително е накиснат от вечерта. В олиото се задушава нарязания на ситно кромид. Прибавят се нарязания на ситно морков и оризът. Наръсва се с червен пипер и се разрежда с бульона от боба. Вари се до разваряване на ориза. Добавят се нарязаните домати и чушки и подправките. 
Всичко се изсипва в тава, прибавя се отцеденият боб и се разбърква.
При нужда се разрежда с малко вода от боба. Пече се до готовност при загрята  до 180 градуса фурна.