неделя, 7 октомври 2012 г.

Къпинов пай

Продукти:
450 г къпини, 5 с.л. захар, 1 с.л. лимонов
сок, 180 г брашно, 1 бакпулвер, 100 г масло,
1 яйце, 3 с.л. прясно мляко.

Приготвяне:   Къпините се разбъркват с четири супени лъжици захар и лимоновия сок и се запичат десет минути във фурна при 200 градуса.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавят на парченца маслото, останалата захар, разбитото яйце и прясното мляко.
Замесва се меко тесто и се прехвърля в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Отгоре се разпределят къпините.
Пече се при 200 градуса около 30-35 минути. По желание паят може да се сервира поръсен с пудра захар и да се украси с топка сметана.  

Бързо руло с боровинки

Продукти:
4 яйца, 100 г брашно, 100 г пудра захар,
100 мл олио, 1 ч.л. бакпулвер, 4 с.л. 
мармалад от боровинки. 

 Приготвяне:   Продуктите без мармалада се разбъркват и се замесва тесто. Разстила се в тавичка, покрита с хартия.
Тестото се изпича в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути. След като се извади, се завива в кърпа.
Намазва се с мармалада, завива се на руло и се  поръсва с малко от пудрата захар.