петък, 23 март 2012 г.

Щрудел с ябълки

Продукти:
500 г листа за баница, 1 кг ябълки,
200 г смлени орехи, 2 с.л. канела, 
150 г захар на пясък, 250 мл олио,
50 г краве масло, 200 г пудра захар.

Приготвяне:  Ябълките се измиват, обелват и настъргват. Листите за баницата се разстилат. Към настърганите ябълки се прибавят канелата, орехите и захарта на пясък. Сместа се обърква добре с лъжица. Тавата за печене се намазва с краве масло. Корите за баница се намазват с олио, нареждаме към 5-7 листа и се слага от плънката. Отново кори, като мажете всяка и слагате плънка. За края трябва да останат около 2-3 кори. Готовия щрудел режете на парчета и заливате  с останалото масло. Печете в умерена фурна на 200 градуса около 30-40 минути. След готовност се изважда тавата и докато баницата с ябълки е още топла, се поръсва  добре с пудра захар. След като изстине, се нарязва.

четвъртък, 22 март 2012 г.

Месо гювеч, зарзават

Продукти:
месо, мазнина, салца, червен пипер, 
домати, лук, моркови, целина, картофи, 
патладжан, тиквички, зелен пипер, грах,
зелен боб, бамя и магданоз.

Приготвяне:   Нарязаните порции месо пържим в силно гореща мазнина. В същата мазнина запържваме  ситно нарязан лук, нарязаните на кубчета моркови, патладжан и зелен боб, слагаме салцата и червения пипер. Заливаме с гореща вода и слагаме една част от солта. Ври заедно с месото до полусваряване. Слагаме едро нарязаните картофи, тиквички, бамя, домати и останалата сол. Печем до омекване на зеленчука и месото. Снемаме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и сервираме.

Забележка:  По желание 5 минути преди да извадим гювеча можем да го залеем с разбити яйца и кисело мляко. 

Патладжан - бюрек

Продукти:
патладжан, сирене, яйца, магданоз, 
брашно, олио, сол.

Приготвяне:  Обеления, нарязан на тънки филийки патладжан, посоляваме леко и стои 5-10 минути ( за да пусне горчивата вода). Овалваме в брашно и пържим в силно горещата мазнина. Отделно настърганото сирене смесено с яйцата и ситно нарязан магданоз, разбъркваме леко и слагаме по 1 супена лъжица върху парчето от изпържения патладжан. Похлупваме с друго парче от патладжана и панираме (овалваме) в брашно. Потапяме  в разбитите яйца и пържим в горещото олио. Сервираме полутопли.

вторник, 13 март 2012 г.

Мини пици

Продукти:
1 франзела, шунка, маслини, кашкавал,
доматено пюре.

 Приготвяне:   Нарязваме франзелата с дебелина 1 см. Намазваме всяка филийка с пюре. Поръсваме с нарязаната на кубчета шунка, нарязаните маслини, а отгоре поръсваме с кашкавал.  Слагаме ги във фурната или парти грила до разтапяне или запичване на кашкавала. 

понеделник, 12 март 2012 г.

Сочни сладки с грис

Продукти:
1 л прясно мляко, 1 1/3 ч.ч. грис, 4 яйца,
2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л.
сода бикарбонат.

За сиропа:
3 ч.ч. вода, 2 1/2 ч.ч. захар, 1 прахче
ванилия, лимонтозу на вкус.

Приготвяне:   Млякото се кипва и в него се сварява до сгъстяване гриста. Сваля се от огъня и с бъркане се изстудява. Слагат се едно по едно яйцата и се бърка до изчезването им. Прибавят се маслото и содата. От добре разбърканата смес се правят 20 топки и се нареждат в тава. Пекат се до зачервяване. Студени се заливат  с горещия сироп.

Бухти

Продукти:
1/2 брашно, 1/2 бур. кисело мляко,
2 яйца, 1 бакпулвер, 1 к.л. хлебна 
сода, олио, сол.

Приготвяне:   Разбърква се всичко, омесва се тесто което се точи на кора 1 см. Разрязва се на ромбоиди и се пържи.

Баница с майонеза

Продукти:
500 г фини кори, 2-3 яйца, около 300 г 
сирене, 1 кофичка майонеза, 200 мл 
газирана вода.

Приготвяне:  Наредете корите една по една, като ръсите всяка кора със сирене. Нарежете баницата на квадрати. Смесете майонезата с яйцата и с получената смес и газираната вода залейте баницата. Оставете баницата за 10-15 минути да изпие майонезата и я изпечете в умерена фурна.

Локумки

Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко, половин ч.ч. олио,
1 ч.ч. мас (маргарин), 300 г пудра захар,
брашно за твърдо тесто, 2 пакетчета локум,
100 г орехи.

Приготвяне:   В купа се слага брашно около 300 г. Добавя се киселото мляко, олиото, стопената мас (маргарин). Меси се, ако е меко тестото се добавя още брашно.  Оставя се в хладилника 2 часа. Разточва се кора. Реже се на триъгълничета, кръгчета, квадрати. В края на формичката се слага локум и малко орехи, завива се на ролце, поставят се в тавичка и се пекат на предварително силно загрята фурна до порозяване.   Като се извадят веднага се овалват в пудра захар. 

неделя, 11 март 2012 г.

Пълнени гъби

Продукти:
около 300 г кайма, 1/2 червен пипер,
черен пипер на вкус, 1/2 лъжичка люто
къри, по-големи гъби - на човек по 4-5,
пармезан или кашкавал, 50-60 г краве 
масло, сол.

Приготвяне:   Каймата се омесва като за кюфтета и се оставя да поеме ароматите. Гъбите се изчистват от пънчетата и се нареждат в тава, леко намазана с масло. В дупката на пънчето се слага малко сол, бучка масло и кайма, оформена като кюфтенце, голямо колкото гъбата. Когато всички са готови, се слагат на слаба фурна  за около 30 мин. Когато се запече леко, се слага на всяка гъба по малко настърган пармезан или кашкавал и се дозапича.

Зелена мусака

Продукти:
600 г целина, 120 г лук, 120 г моркови,
100 г олио, 20 г чесън, 20 г доматено пюре,
2 яйца, 250 г прясно мляко, магданоз, 
черен пипер, сол.

Приготвяне:  Целината се обелва и се нарязва на филийки, дебели 1/2 см. Те се изпържват до пожълтяване и се посоляват. В същата мазнина се задушават лукът и настърганите моркови до омекване. Прибавят се ситно нарязаният чесън и магданоз, солта и черния пипер. Нарежда се в тавичка половината от изпържената целина, върху нея се разстила сместа от задушените моркови и лук и отгоре се покрива с останалата изпържена целина. Наредената мусака се полива с разредено в малко вода доматено пюре и се пече 8-10 минути. Полива се със смес от разбити яйца и прясно мляко и се пече до зачервяване. 

събота, 10 март 2012 г.

Баница със спанак

Продукти:
1 кг изчистен и задушен с малко вода
спанак, 500 г готови кори, 125 г масло,
3 яйца, 250 г сирене.

Приготвяне:  Смесват се спанакът, натрошеното сирене и яйцата. Разтапя се маслото. В тава за печене се нареждат половината от корите, след това - плънката от спанака и сиренето и отгоре останалите кори. Полива се с маслото и се пече  в умерена фурна.

Баница аламинут

Продукти:
500 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка
сода бикарбонат, 4 яйца, 250 г настъргано 
сирене, 100 г разтопено масло, 400 г брашно.


Приготвяне:   Разбъркват се всички продукти заедно, като содата се разтваря предварително в кисело мляко. Сместа се пече в предварително нагорещена фурна. 

Съвет:  Баницата се сервира топла, с кисело мляко или айрян. 

Дребни кифлички

Продукти:
1 кг брашно, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно
мляко, 2 яйца и 1 жълтък, 1 пакетче
суха мая, 1 с.л. сол, настъргано 
индийско орехче, натрошено сирене.

 Приготвяне:    Смесете сухата мая с брашното, прибавете 1 яйце, олиото, прясното мляко, солта и настърганото индийско орехче и замесете меко тесто. Разделете тестото на 6 топки. Всяка топка разточете на кръг. Всеки кръг нарежете на 8 парчета. В основата на всяко парче - в широката му част, поставете плънка приготвена от другото яйце, разбито със сиренето. Завийте тестото като кифличка и наредете получените кифлички в тавичка. Намажете ги с разбития жълтък и печете до зачервяване.

петък, 9 март 2012 г.

Питки - Охлювчета

Продукти:
400 мл лимонада, 3 яйца, 25 г мая,
125 г краве масло, 1 кг брашно,
1 ч.л. сол.

Приготвяне:   Затоплете лимонадата и разтворете маята в нея. От брашното, 3-те яйца без 1 жълтък, маята с лимонадата, солта, замесете тесто. Разделете го на 3 топки. Разточете всяка от тях. Разтопете маслото и го разделете на 3 части. С него намажете разточените кори и ги наредете една върху друга. Разточете с точилката на голяма кора и увийте на руло. Внимателно освободете от точилката и ги сложете като охлюв в намазнена тава. Оставете на топличко да втаса. Намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и изпечете в сгорещена на 200 градуса фурна. 

Кашкавалки

Продукти: 
3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. сода
бикарбонат, 2 с.л. олио, 250 г натрошено
сирене, 600 г брашно, 50 г краве масло, 
100 г кашкавал.

Приготвяне:  От всички продукти без маслото и кашкавала замесете меко тесто. С намаслени ръце вземайте по малко от тестото и оформете топчета, колкото средно голяма ябълка. Разточете всяко топче  на квадрат. В средата на всеки квадрат поставете  парченце масло и натрошено сирене. Загърнете краищата към средата и леко ги притиснете. Отгоре ги поръсете с настърган кашкавал. Изпечете кашкавалките в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Спагети Карбонара

Продукти:
400 г спагети, 200 г бекон, 2-3 яйца,
3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън,
100 г сирене, 4 с.л. доматено пюре,
200 г гъби, черен пипер, сол.

Приготвяне:  Запържете в зехтина нарязания на лентички бекон. Добавете наситнения чесън, сол и черен пипер. Сипете нарязаните на дребно гъби, а малко по-късно и доматено пюре. Отделно запържете за кратко разбитите яйца до полусурова кремообразна смес. Сварете и отцедете спагетите, и ги сервирайте с беконовата смес, добавете яйцата и разбъркайте. Поръсете със сирене.

Спагети в сиренов сос

Продукти:
400 г спагети, 250 г гъби,  200 г заквасена
сметана, 50 г краве сирене, 150 г  кашкавал,
100мл гъбен бульон, сол черен пипер.

Приготвяне: Запържете нарязаните на парченца гъби в маслото, добавете настърганото сирене, черен пипер и залейте с бульона, Бъркайте до хомогенност. Добавете сметаната и пак разбъркайте добре. Сварете спагетите във вряща подсолена вода, извадете ги и отцедете, и ги залейте с приготвения сос. Отгоре настържете кашкавала.  

Спагети Болонеза

Продукти: 
400 г спагети, 400 г телешка кайма,
1 глава лук, резен целина, 1 морков, 
3-4 скилидки чесън, 1 буркан рязани 
домати, 1 и 1/2 ч.ч. червено вино,
3 с.л. зехтин, 1 ч.л. захар, 1 с.л. 
риган, 1 с.л. пресен магданоз, сол.

Приготвяне:   Загрейте зехтина и в него запържете ситно нарязания лук и счукания чесън. Добавете нарязаните целина и моркови, разбъркайте и сипете каймата. Пържете като бъркате до изсветляването й. Добавете доматите, захарта, ригана, виното, магданоз и сол. Варете на тих огън 15-20 мин. Междувременно сварете спагетите и ги отцедете. Разпределете ги в чинии и във всяка сложете от соса, наръсете със сирене.